Covid-19 Antigeen sneltesten

Momenteel zijn in Nederland een aantal sneltesten gevalideerd en betrouwbaar bevonden.
De Roche Sneltest geeft een indicatie of iemand antigenen van het Covid-19 virus bij zich draagt op het moment van testen.
Antigeensneltesten tonen daarmee aan of er sprake is van een “actieve besmetting” en de daarmee samenhangende besmettelijkheid.

De antigeensneltesten zijn dus goed (herhaald en preventief) inzetbaar bij doelgroepen voor wie het zinvol is om te weten of zij op het moment van testen besmettelijk zijn, zoals in de topsport, het bedrijfsleven of voor bijvoorbeeld mantelzorgers.

Het OMT heeft recent een document gepubliceerd over preventief testen (12 oktober 2020). Het detecteren van besmettelijke mensen is met preventief testen geen fullproof systeem, maar het brengt een aanzienlijk deel van besmettelijke mensen aan het licht.

Kortgeleden werd een asymptomatische groep sporters door het UMC Utrecht gescreend d.m.v. de sneltest en dit werd vergeleken met de PCR test. Het resultaat was dat voor een asymptomatische populatie (dus personen zonder klachten) de Abbott sneltest even goed functioneert als de PCR test.

Toepassing van Covid-19 Antigeen Sneltesten

Het RIVM heeft een richtlijn opgesteld ter verduidelijking van de inzetbaarheid van de Antigeen Sneltesten:

Corona Sneltest Hoofddorp - Testmogelijkheden

 

 

De Roche Sars-CoV-2 Rapid Antigen Test heeft een CE-keurmerk en is goedgekeurd en erkend door het ministerie van VWS (RIVM en IGJ) en de GGD.