Veelgestelde vragen

Geeft de antigeen sneltest 100% zekerheid?
Helaas geeft geen enkele test op dit moment 100% zekerheid.
De Roche sneltest heeft een CE-keurmerk en is goedgekeurd en erkend door het ministerie van VWS (RIVM en IGJ) en de GGD en geschikt bevonden door verschillende academische ziekenhuizen in Nederland.

De test geeft een hoge mate van zekerheid, met name als u gezondheidsklachten heeft.
Bij een Ct waarde van minder dan 33 heeft de Roche sneltest een sensitiviteit van 93% en een specificiteit van 100%. Dat betekent dat er (vrijwel) geen vals positieve bevindingen zijn (positieve sneltest betekent dus Covid-19) en er een kleine kans op vals negatieve uitslagen bestaat.
Kortom, de Roche sneltest lijkt goed geschikt om besmettelijke mensen betrouwbaar te identificeren. Indien u helemaal geen klachten heeft wordt de betrouwbaarheid van de test iets lager.

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert bij een negatieve testuitslag in een vroeg stadium (0-4 dagen) na contact met een besmet persoon, na 4 dagen nog een keer te testen.

 

Hoelang is de kans op besmettelijkheid gering bij een negatieve testuitslag?
Er geldt een kortdurende geldigheid (van maximaal 48 uur) van een negatieve testuitslag.

 

Is de antigeen sneltest een vervanger van de PCR Test?
De gouden standaard voor het testen op Covid-19 is de PCR test.
Alhoewel de Roche sneltest zeer nauwkeurig is, is deze test nog géén vervanger van de PCR test, maar wordt deze wel steeds vaker gebruikt (o.a. door de GGD, de meeste topsportorganisaties en in het bedrijfsleven).

Er is bij een positieve antigeen sneltest geen (door de GGD uitgevoerde) hertest / PCR test nodig.

 

Kan ik eerder uit quarantaine na een negatieve sneltest?
Laat u testen op dag vijf. Dit is belangrijk, want het kan namelijk zijn dat eerder testen te vroeg is, omdat het virus mogelijk nog niet aan te tonen is.
De test op dag vijf is in ieder geval betrouwbaar. Dit komt doordat de meeste mensen die ziek worden binnen zeven dagen klachten krijgen. De test kan het virus al twee dagen daarvoor aantonen. Als de testuitslag na de test op dag vijf (weer) negatief is, mag u uit quarantaine. Is de uitslag positief, dan heb je COVID-19 en gaat u in isolatie.  Heeft u binnen vijf dagen na het laatste contact met iemand met COVID-19 een test gedaan en is de testuitslag negatief? Blijf dan in evengoed in quarantaine en volg de adviezen van de GGD.

 

Is een antigeen sneltest een geschikte test voor mij?
De Roche sneltest is een zeer nauwkeurige test, maar werkt net iets anders dan een PCR test. Het RIVM heeft een richtlijn die verduidelijkt welke test het meest geschikt is per doelgroep. Klik hier voor een overzicht.

 

Ontvang ik een reisdocument na een negatieve testuitslag?
Wij geven geen reisdocumenten af.

 

Is de sneltest ook geschikt voor kinderen?
De antigeen sneltest is ook geschikt voor kinderen.
Wij bieden naast de reguliere antigeen sneltest (met diepe neusswab) nu ook het kindvriendelijke alternatief waarbij er een kort wattenstaafje gebruikt wordt, waarbij er slechts alleen in het voorste deel van de neus een monster afgenomen wordt. Deze testmethode kriebelt hooguit een beetje en is geheel pijnloos.
Bovendien zijn onze zorgprofessionals zeer bekwaam en zullen er alles aan doen om de test zo aangenaam mogelijk te laten verlopen.

Tips voor het testen van kinderen:

  • Bereid je kind voor op de test door er op een neutrale, rustige manier over te praten. Vertel bijvoorbeeld hoe lang het duurt en hoe de testmedewerkers eruit zien. Bespreek ook hoe je als ouder kunt helpen voor en tijdens de test.
  • Zorg tijdens de test eventueel voor afleiding door samen aan iets leuks te denken of een filmpje te kijken.
  • De test gaat makkelijker als je kind ontspannen zit. En misschien vindt je kind het fijn als je achter hem zit of er naast ligt. O
  • Houd je kind niet vast als het dat niet wil, dit kan negatieve gevoelens veroorzaken.
  • Vraag achteraf aan je kind hoe het ging en geef complimenten.

 

Kan een werkgever medewerkers verplichten om te testen?
Werkgevers kunnen medewerkers niet verplichten zich te laten testen.
Uiteraard is het wel mogelijk om goed werkgeverschap te tonen door medewerkers een sneltest aan te bieden om zo onzekerheid over gezondheid weg te nemen en veiligheid op de werkvloer en in privésituatie te optimaliseren.

 

Is de sneltest bruikbaar voor groepen zoals sportteams of in het bedrijfsleven?
Wij hebben ruime ervaring met het gebruik van de sneltesten in de topsport, waar dit al langer toegepast wordt om de veiligheid in de sport te optimaliseren. Wij kunnen desgewenst op maat afspraken maken om sportteams of bedrijven hierin te faciliteren.

 

Aanhoudende klachten na een Covid-19 infectie?
Hier kunt u meer informatie lezen over aanhoudende klachten na een Covid-19 infectie.

 

De Roche Sars-CoV-2 Rapid Antigen Test heeft een CE-keurmerk en is goedgekeurd en erkend door het ministerie van VWS (RIVM en IGJ) en de GGD.