Veelgestelde vragen

Geeft de antigeen sneltest 100% zekerheid?
Helaas geeft geen enkele test op dit moment 100% zekerheid.
De Abbott Panbio Covid-19 AG sneltest heeft een CE-keurmerk en is goedgekeurd en erkend door het ministerie van VWS (RIVM en IGJ) en de GGD en geschikt bevonden door verschillende academische ziekenhuizen in Nederland.

De test geeft een hoge mate van zekerheid, met name als u gezondheidsklachten heeft.
Bij een Ct waarde van minder dan 33 heeft de Abbottt sneltest een sensitiviteit van 93% en een specificiteit van 100%. Dat betekent dat er (vrijwel) geen vals positieve bevindingen zijn (positieve sneltest betekent dus Covid-19) en er een kleine kans op vals negatieve uitslagen bestaat.
Kortom, de Abbot sneltest lijkt goed geschikt om besmettelijke mensen betrouwbaar te identificeren. Indien u helemaal geen klachten heeft wordt de betrouwbaarheid van de test iets lager.

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert bij een negatieve testuitslag in een vroeg stadium (0-4 dagen) na contact met een besmet persoon, na 4 dagen nog een keer te testen.

Hoelang is de kans op besmettelijkheid gering bij een negatieve testuitslag?
Er geldt een kortdurende geldigheid (van maximaal 48 uur) van een negatieve testuitslag.

Is de antigeen sneltest een vervanger van de PCR Test?
De gouden standaard voor het testen op Covid-19 is de PCR test.
Alhoewel de Abbott sneltest zeer nauwkeurig is, is deze test nog géén vervanger van de PCR test, maar wordt deze wel steeds vaker gebruikt (o.a. door de GGD, de meeste topsportorganisaties en in het bedrijfsleven).

Er is bij een positieve antigeen sneltest geen (door de GGD uitgevoerde) hertest / PCR test nodig.

Ontvang ik een reisdocument na een negatieve testuitslag?
Wij geven geen reisdocumenten af.

Is de sneltest ook geschikt voor kinderen?
De sneltest is ook geschikt voor kinderen.
Bovendien zijn onze zorgprofessionals zeer bekwaam en zullen er alles aan doen om de test zo aangenaam mogelijk te laten verlopen.

Kan een werkgever medewerkers verplichten om te testen?
Werkgevers kunnen medewerkers niet verplichten zich te laten testen.
Uiteraard is het wel mogelijk om goed werkgeverschap te tonen door medewerkers een sneltest aan te bieden om zo onzekerheid over gezondheid weg te nemen en veiligheid op de werkvloer en in privésituatie te optimaliseren.

Is de sneltest bruikbaar voor groepen zoals sportteams of in het bedrijfsleven?
Wij hebben ruime ervaring met het gebruik van de sneltesten in de topsport, waar dit al langer toegepast wordt om de veiligheid in de sport te optimaliseren. Wij kunnen desgewenst op maat afspraken maken om sportteams of bedrijven hierin te faciliteren.