PowerBreathe Ademspiertraining

PowerBreathe Ademspiertraining

PowerBreathe Ademspiertraining

Ademspiertraining met Powerbreathe is een korte maar intensieve training van het middenrif en de tussenribspieren, de spieren waarmee ingeademd wordt. Met een Powerbreathe versterk je de ademspieren, dit maakt ademhalen makkelijker, helpt het kortademigheid te verminderen en sportprestatie te vergroten.

Je kan het zien als krachttraining: in de sportschool train je armen en benen, ademspieren train je met Powerbreathe.

Powerbreathe
PowerBreathe Ademspiertraining
Meer lucht voor betere prestaties!

Trainen op uw eigen niveau

Een gespecialiseerde fysiotherapeut zal op basis van een monddrukmeting een passend trainingsprogramma met u opstellen en de ademspiertraining met u oefenen. Daarna kunt u (dagelijks) zelfstandig gaan oefenen en zullen door middel van een tussentijdse en een eindmeting uw vorderingen zichtbaar gemaakt worden.

  • Basismeting, tussentijdse meting en eindmeting
  • Individueel specifiek trainingsprogramma
  • Zelfstandig trainen
  • Begeleiding door 1 gespecialiseerde fysiotherapeut

Sport & Fitness

Goed ademhalen bij het sporten is belangrijk. Het lijk vanzelfsprekend maar toch doen veel sporters het niet optimaal. Ze ademen te snel en/of te oppervlakkig. Een oppervlakkige ademhaling is lastig onder controle te houden en bij hoog tempo of zware stukken kun je vervolgens lucht tekort komen. Dat beperkt plezier en prestatie!

Bij normale duur- en krachttraining worden je ademspieren niet zwaar geprikkeld, alleen tijdens wedstrijden en intervaltrainingen vraag je veel van je ademhaling. Dat zijn eigenlijk de enige moment waarop de ademspieren intensief getraind worden.
Die momenten zijn echter een zware belasting voor het gehele lichaam. Het mooie van het trainen met de PowerBreathe is dat de ademspieren in een paar minuten tot het maximale worden geprikkeld, alleen dan zonder de fysieke inspanning van de rest van het lichaam.

Met PowerBreathe haal je meer rendement uit je ademhaling en verleg je jouw sportieve grenzen!

Lifestyle & Muziek

Iedere vorm van lichamelijke inspanning, of het nu joggen, zingen of het spelen van een blaasinstrument is, vraagt om een aanzienlijke arbeid van de ademspieren.
Naarmate we ouder worden of minder actief neemt de kracht van de ademspieren langzaam af. Met zwakke spieren is het moeilijker om de gevraagde arbeid te leveren en daarom raken we sneller buiten adem.

Trainen met de PowerBreathe kan helpen!
Door de krachttraining van de ademspieren gaat ademhalen al snel gemakkelijker en dieper.
Met de PowerBreathe krijg je meer lucht en haal je meer uit je gewone sportieve activiteiten, dat merk je bij wandelen, fietsen en traplopen!

Zingen en muziek

Zingen en het spelen van een blaasinstrument kost meer energie dan we denken. Om lange tijd ontspannen en met een groot bereik te kunnen zingen of blazen met je in goede conditie zijn en de ademhalingstechniek optimaal beheersen.
Komt de ademhaling te kort dan heeft dat een weerslag op de muziek.
Training om de ademhaling te verbeteren is gericht op het versterken van het middenrif ten behoeve van het beheersen van ademsteun bij het zingen en een optimale luchtsnelheid bij het blazen.

Medisch

Bewegen en lichamelijke inspanning vraagt om een aanzienlijke arbeid van de ademspieren. Bij ziekte of verminderde activiteit neemt de kracht van de ademspieren langzaam af. Met zwakke spieren is het moeilijker om de gevraagde arbeid te leveren en daarom kan training helpen.

Ademspiertraining vermindert kortademigheid bij COPD

Zwakke ademspieren verergeren kortademigheid en daarom wordt training van de ademspieren aanbevolen door specialisten.
Training versterkt het middenrif en de tussenribspieren zodat er bij inspanning en hyperinflatie extra kracht is om kortademigheid te bestrijden. In de COPD richtlijnen van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) is ademspiertraining opgenomen.

Ademspiertraining vermindert het risico op longcomplicaties

Bij operaties die zwaar belastend zijn voor de ademspieren en waarbij patiënten beademd gaan worden, neemt de kans op longcomplicaties toe naarmate de beademing langer duurt. Voorafgaand aan open hart operaties krijgen risico patiënten daarom fysiotherapie oefeningen en ademspiertraining. De training helpt om extra kracht in de ademspieren op te bouwen zodat na de operatie sneller weer zelfstandig geademd kan worden.
Onderzoek heeft aangetoond dat hierdoor het aantal longcomplicaties na de operatie vermindert. Pre-operatieve ademspiertraining is onderdeel van het fysiotherapie project Better In, Better Out.

Deelname & Abonnementen

Het abonnement bestaat uit 3 test- en oefensessies (al-dan-niet inclusief bruikleen van een PowerBreather).
U maakt hiervoor afspraken voor individuele sessies met een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten.
Een verwijzing van de (huis)arts is niet noodzakelijk.
Sommige verzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten, informeer hiernaar bij uw eigen verzekeraar.