Hydrotherapie, een waardevolle toevoeging aan je revalidatie! (25 jun ’24)

Hydrotherapie

Een waardevolle toevoeging aan je revalidatie!

Hydrotherapie

Hydrotherapie is een vorm van fysiotherapie waarbij onder begeleiding van een fysiotherapeut getraind en geoefend word in het water. In het water is er sprake van een mate van gewichtsreductie en een verminderde werking van de zwaartekracht. Hiermee worden bijvoorbeeld gewrichten minder belast en kan het water zowel ondersteunend aan bewegen of juist als weerstand gebruikt worden.

Hydrotherapie

Revalidatie

Revalidatie in het water, beter bekend als hydrotherapie, is een uitstekende keuze voor veel patiënten, van jonge topsporters tot ouderen. Hydrotherapie kan patiënten helpen bij een breed scala van klachten, van post-operatieve revalidatie tot patiënten die ondanks hun klachten en lage belastbaarheid toch willen blijven bewegen. De unieke eigenschappen van water maken het een ideale omgeving voor revalidatie, omdat het zowel ondersteuning biedt als tegelijkertijd weerstand biedt tijdens oefeningen.

Dit maakt hydrotherapie bijzonder geschikt voor zowel orthopedische als neurologische revalidatie.

Aquafysio

Orthopedische revalidatie

Na een sportblessure of een operatie kan het helpen om vroeg te beginnen met oefeningen die de functionaliteit van het lichaam en de controle over spieren verbeteren. Dit komt doordat gewrichten en lichaamsstructuren minder worden belast door gewichtsvermindering. Vroeg starten met het trainen van natuurlijke bewegingspatronen draagt bij aan een betere functie en herstel van weefsels. Het resultaat is over het algemeen een sneller herstel, verbeterde balans, mobiliteit, spierkracht, conditie, minder pijn, toegenomen zelfvertrouwen en daarmee een versnelling van het herstel van normale lichaamsfuncties.

Daarnaast vormt hydrotherapie een goede mogelijkheid om revalidatie mogelijk te maken als er sprake is van pijnklachten die het oefenen en trainen bemoeilijkt. Bij hevige pijnklachten wordt er noodgedwongen vaak gekozen voor meer laag belastende, geïsoleerde, niet functionele oefenvormen hetgeen minder efficient bijdraagt aan het daadwerkelijk verbeteren van daadwerkelijk functioneren. Vanwege het feit dat trainen in het water minder pijn provoceert, maakt dit het mogelijk om functionele patronen juist wel te stimuleren.

Neurologische revalidatie

Neurologische pathologie en problematiek leidt vaak tot een verminderde of verstoorde motorische functie, balansproblematiek (en hiermee gepaard gaand valgevaar) en algehele conditionering (lage belastbaarheid).
Het trainen en revalideren in het water biedt ook hier grote voordelen vanwege de lagere lichaamsbelasting en ondersteuning van het water in statiek en bewegen en is er geen sprake van direct valgevaar. Door deze eigenschappen is het mogelijk om in het water beweegpatronen te maken en activiteiten uit te voeren, die buiten het water minder goed mogelijk zijn. Dit resulteert in een verbetering van functie of vermindering van achteruitgang van functie en resulteert in een betere algehele belastbaarheid. Daarbij is het trainen in het water veilig, maar vooral ook leuk en afwisselend en wordt dit vaak ervaren als enorm stimulerend en goed voor de mentale gezondheid!

Hydrotherapie

Orthopedische indicaties hydrotherapie

AquaFysio

Neurologische indicaties hydrotherapie

Hydrotherapie
Hydrotherapie
Hydrotherapie

Meer informatie?

Wilt u meer informatie of wilt u zich aanmelden?
Neem dan contact met ons op via telefoon, chat of via het contactformulier.