Het subacromiaal pijnsyndroom (SAPS)
Schouderklachten
Het is bekend dat 31 procent van de bevolking op enig moment te maken krijgt met schouderklachten. Er bestaan veel verschillende soorten schouderklachten, maar meer dan de helft van de schouderklachten betreft SAPS (sommigen zeggen zelfs 80 procent), met pijnklachten aan de voor- en/of achterzijde van de schouder, soms doortrekkend naar de bovenarm of bovenrug en nek.
Wat is Subacromiaal pijnsyndroom?
Deze schouderklachten komen voornamelijk voor bij (over)belasting, vaak in relatie tot intensieve/toegenomen sportbeoefening. SAPS is een verzamelnaam voor pijnklachten in de schouder die hun oorsprong hebben onder het schouderdak. Het betreft hierbij voornamelijk klachten van de slijmbeurs, pezen en kapsel rondom het schoudergewricht.De diagnose kan worden gesteld worden door onderzoek van een (huis-/sport)arts of een fysiotherapeut, waarbij een echo soms aanvullende informatie kan geven.
Wat is de oorzaak van schouderklachten?
Het schoudergewricht is een erg gecompliceerd gewricht, waarbij de gehele schoudergordel als geheel adequaat moet functioneren. De schoudergordel bestaat niet alleen uit kop en kom, maar ook het sleutelbeen, het schouderblad en de borstwervels spelen een rol in het functioneren van de schouder.
Stabiliteit speelt vrijwel altijd een rol in het ontstaan dan wel het voortduren van schouderklachten. De kop en kom van het schoudergewricht is qua verhouding te vergelijken met een golfbal op een golf tee. De schouderkop is vrij groot en het kommetje klein en op zichzelf dus niet erg stabiel.
De verschillende gewrichten in de schoudergordel, de omliggende spieren, kapsels en banden moeten goed samenwerken. Hiervoor zijn kracht en coördinatie belangrijke voorwaarden, immers raakt de sturing/stabiliteit verstoord zal de disbalans leiden tot pijnklachten, waarbij bovenhandse (sport)activiteiten het meest provocerend zullen zijn.
De pijnklachten zijn veelal langzaam progressief, beginnend met stijfheid of pijn na belastende activiteiten, uiteindelijk leidend tot pijnklachten waarbij bepaalde bewegingen nauwelijks nog kunnen worden gemaakt.
Behandeling van SAPS klachten
Fysiotherapeutische interventie is bewezen zeer effectief en wordt daarom beschouwd als eerste behandeloptie bij schouderklachten, waaronder SAPS. Het belangrijkste deel van de fysiotherapeutische behandeling bestaat uit oefentherapie (gericht op het verbeteren van coördinatie, kracht en functionele stabiliteit), veelal in combinatie met oefeningen en/of behandeling om de mobiliteit te optimaliseren. In het begin mag de belasting niet te hoog, maar ook zeker niet te laag zijn (inactiviteit werkt SAPS juist in de hand) en is het belangrijk om gericht en specifiek te oefenen.
In het beloop zal de oefentherapie steeds verder worden uitgebreid tot uiteindelijke sportspecifieke oefentherapie (indien van toepassing, bijv. bij werpsporters). In sommige gevallen kan overwogen worden om kortdurend een vorm van elektrotherapie toe te passen als aanvulling. In het geval er ook sprake is van bijkomende nek-/ rugklachten kan manuele therapie een toegevoegde waarde hebben in het herstel.
Prognose schouderklachten
Onderzoek laat zien dat meer dan 60 procent van de schouderpatiënten na zes maanden volledig hersteld zijn van de schouderklachten bij het volgen van fysiotherapie. Bovendien is gebleken dat de fysiotherapeutische behandeling leidt tot minder medicijngebruik.
Schouderpijn voorkomen
Om schouderklachten te voorkomen is het belangrijk dat er te allen tijde een goede balans wordt gerealiseerd tot (sport)belasting en belastbaarheid (lees: functie / stabiliteit). Preventie betekent dan ook vooral het optimaliseren van kracht, coördinatie en bewegelijkheid van de schouder wat met name heel relevant is voor bovenhandse (werp) sporters.Hierbij is het belangrijk om ook veel aandacht te besteden aan de juiste (werp)techniek bij het sporten en de trainingsintensiteit altijd gecontroleerd op te bouwen.
Fysio Cura Plaza
Bas Besselink, Sportfysiotherapeut
www.fysiocuraplaza.nl
088-3270000
Meer informatie?
Wilt u meer informatie of wilt u een afspraak maken?
Neem dan contact met ons op.